10 děsivých faktů o McDonalds

thumbnail

Před tím, než vyrazíte do své oblíbené restaurace s rychlým občerstvením, měli byste vědět, jaké nástrahy tam na vás číhají. Věděli jste, že při návštěvě McDonalds existuje šance, že sníte drcené brouky, či kachní peří? A to není zdaleka všechno. Podívejte se na 10 přísad, kvůli kterým už si možná svůj oblíbený burger na příště rozmyslíte.

1. Síran amonný
Síran amonný je přísadou, která se používá při velkovýrobě pečiva. Mimo to se ale používá také k hubení hmyzu, hnojení půdy, či v čistících prostředcích. Výrobci pečiva používající síran amonný mají za to, že v tak malém množství, v jakém se v tomto pečivě nachází, není pro člověka škodlivý. Co když ale někdo toto pečivo jí každý den? Síran amonný může výrazně poškodit zažívací trakt, způsobuje průjmy a nevolnost.

2. Silikonový olej
Například oblíbené kuřecí Mc'Nuggets jsou plné dimethylpolysiloxanu, tedy silikonového oleje. Ten se často používá na výrobu kontaktních čoček a dalších zdravotnických výrobků. Působí také jako anti-pěnící činidlo.

3. TBHQ
Tuto přísadu můžete najít v celkem 18 položkách z klasického jídelního menu McDonalds. Tato látka je uváděna jako antioxidant. Nejedná se však o přírodní antioxidant, ale o látku chemicky vyráběnou. Tato látka napomáhá trvanlivosti potravin, které obsahují především tuky a oleje. Kromě využití v potravinářství se látka využívá i jako přísada do laků, či pesticidů. TBHQ se také používá v kosmetice, při výrobě parfémů. Ve větším množství se jedná o chemikálii smrtící, zabít vás může už 5 gramů této látky.

4. Cystein-L
Jedná se o aminokyselinu odvozenou z lidských vlasů, kachního peří a vepřových štětin. V McDonalds se tato kyselina používá ke zlepšení chuti masa a změkčení pečiva. Tato kyselina je také schopna zkrátit dobu pečení chleba. Kyselina se vyrábí z vlasů, peří a chlupů v Číně.

5. Léky na předpis
Výzkumníci z Johns Hopkins University testovali peří kuřat chovaných na farmách a odhalili několik zajímavých faktů. Pro drůbež, která je využívána jako zdroj masa pro rychlé občerstvení, jsou do krmiva přidávána antidepresiva a další podobné léky. Kuřata jsou tak stravována léky, které může člověk běžně získat jen na předpis.

6. Propylenglykol
Jedná se o chemickou sloučeninu, která se používá do nemrznoucích kapalin, elektronických cigaret a....do rychlého občerstvení u McDonalds.

7. Kyselina karmínová
V případě kyseliny karmínové se jedná o derivát, vyráběný z brouků. Konkrétně se jedná o červeného brouka - červce nopálového. Kyselina se používá k barvení potravin, především pak masa.

8. Dimethylpolysiloxan
Tato látka se nachází téměř ve všech jídlech, která jsou smažená. Látka se používá i k výrobě kontaktních čoček, tmelu, kosmetiky (šampóny a kondicionéry), leštidel na dlaždičky apod.

9. Oxid křemičitý
Oxid křemičitý se využívá při zpracování kuřecího a hovězího masa, aby se zabránilo tvoření hrudek v mase. Podle odborníků tato látka naštěstí není škodlivá, zajímavé však je, že se používá i k výrobě pesticidů.

10. Celulóza
Celulóza se nachází téměř ve všech položkách menu od McDonalds. Používá se k výrobě od sýrové zálivky, přes vdolky až po jahodový sirup. Využívá se k zahuštění a stabilizaci potravin, nahrazuje tuk a zvyšuje obsah vlákniny. To snižuje náklady na olej, či mouku. Celulóza se získává ze dřeva a vyrábí se vařením buničiny, od které je celulóza chemicky oddělena.

zdroj: ifenomen.cz

Sdílet tento článek

Líbí se Vám Pan Občan?


Co si o tom myslíte? komentujte! :)