Chemikáliemi nasáklé a hormony naducané americké maso zdržuje uzavření obchodní smlouvy s Evropou

thumbnail

Začátkem tohoto roku se řada lidí v USA zlobila kvůli skutečnosti, že USDA poslala americká kuřata ke zpracování do Číny a pak je vezla zpět do Států, aby je použila jako potravinu pro lidi. Sporné potravinářské postupy v Číně stejně jako nelogičnost takového složitého importu/exportu hnuly Američanům žlučí – a financemi.

O to zajímavější je, že Spojené státy se svými obavami kvůli sporné bezpečnosti potravin v Číně, se nyní baví tím, že podepisují smlouvu, která Evropě zajistí tytéž obavy. Smlouva o transatlantickém obchodu a investičním partnerství (TTIP) má v případě podpisu a schválení vytvořit globální megatrh 800 milionů spotřebitelů táhnoucí se od Havaje po Řecko a od Aljašky k Finsku.

Zatímco zastánci TTIP, což by byla největší smlouva o volném obchodě na světě, tvrdí, že tento globalizační průlom by podpořil transatlantický obchod a vytvořil miliony nových pracovních míst, většina Evropanů vyjadřuje k této možnosti svou extrémní nespokojenost. Stejně jako Američané váhají s nákupem určitých potravin z Číny, řada Evropanů nejásá nad představou, že by měli možná jednoho dne konzumovat americké potraviny, které se často označují jako „Frankenfoods“ (hybrid slova „Frankenstein“ – synonymum pro uměle vytvořené monstrum – a „food“ – potravina).

Snaha donutit jiné části světa konzumovat americké „Frankenfoods“ se nesetkává s nadšením

„Hormony vyhnané hovězí maso. Kuřata mytá v roztoku chloru. Geneticky upravená zelenina. To je to, co máme jíst,“ říká francouzský biofarmář Jean Cabaret. „Ve Francii je jídlo požitkem, chuťovým zážitkem. Ale v USA vezmou do úst cokoliv. Ne, to se musí zastavit.“

Zatímco francouzský prezident Francois Hollande oznámil svou podporu smlouvě, Matthias Fekl, nový tajemník státu pro zahraniční obchod ve Francii, je proti představě, že by se kontroverzní americké potraviny měly ve Francii stát normou. „Je to otázkou životního stylu, způsobu života,“ říká Fekl. „Nic nás nedonutí umožnit chlorovanému drůbežímu masu a hormony vyhnanému hovězímu masu vstup do Evropy.“

Jak čtenáří Natural News moc dobře vědí, mají pánové Cabaret a Fekl více než dost důvodů obávat se amerického způsobu pěstování, chovu, zpracování a značení potravin. Geneticky modifikované potraviny, mezery v zákonech o značení potravin a chemikálie, které se dostávají do naší potravy, jsou zneklidňující. Ve skutečnosti je řada potravin, které se považují za bezpečné pro konzumaci ve Spojených státech, v ostatních částech světa zakázaná.

Potravinářské chemikálie a procesy v Americe jsou ve většině ostatních částí světa zakázané

Např. v Austrálii, Velké Británii a v řadě evropských zemí je zakázaný azodikarbonamid, který je běžně k nalezení v pečivu a chlebu. Rekombinantní hormon a rekombinantní hovězí somatotropin jsou také zakázané v ostatních částech světa stejně jako arzen, jehož stopy byly nalezeny v krmivu pro drůbež z USA.

„Je to možná jedna z nejnebezpečnějších smluv,“ říká britský televizní šéfkuchař Jamie Oliver. „V masu na našem trhu hormony nejsou – je to zakázané. To však za mořem neplatí. Nemáme (v potravinách) stovky jedů a pesticidů, o kterých bylo prokázáno, že jsou karcinogenní. Oni ano.“

Obavy z amerických potravin a odpor proti smlouvě TTIP se ozývají z celé Evropy, většinou už nikoliv potichu. Protestující věc vidí stejně: v Belgii se organizují flashmoby, demonstrace v Kopenhagenu použila 24 stopy vysokého trojského koně, aby znázornila rizika smlouvy. Někteří lidé si oblékli kostýmy kuřat a rozdávají letáky na poradách radnic nebo na potravinářských trzích. Ve Velké Británii zjistila dotazníková akce, že jen 13 % Britů je pro TTIP.

Má-li se věc pohnout, musí se ke konci volebního období prezidenta Obamy uzavřít více smluv, takže se v nejbližších několika měsících očekává více kol rozhovorů.

zdroj: nwoo.org

Sdílet tento článek

Líbí se Vám Pan Občan?


Co si o tom myslíte? komentujte! :)