Jak se vyznat ve složení kosmetických výrobků. Přes tento filtr neprojde 90 % tzv. přírodní kosmetiky.

thumbnail

Názvosloví INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), nebyly mezinárodní názvosloví pro kosmetické suroviny je v České republice narízení zákonem č.448 / 2009 Sb. v platném znění. Tento zákon se řídí směrnicí Evropske rady 76/768 / EHS o sblizování právních předpisů členských států.

Názvosloví INCI (dále jen INCI) jsou povinni uvádět na kosmetických výrobcích všichni výrobci. Najdete ho vždy za slovy "Ingredients (INCI):" nebe jen "Ingredients:". Je sestavená tak, aby název v INCI jednoznačně určil složku kosmetického výrobku. Názvy nejsou ražený náhodně.

Složky jsou ražený sestupně od složky s nejvetsi zastoupení, přičemž složky které mají zastoupení pod 1% se MOHOU řadit libovolně. Např .:

Ingredients (INCI): Aqua, Panthenol, Polysorbate 80, Calendula Officinalis Flower Extract, Citrus Aurantium Dulcis Peel Oil, Sodium Benzoate.

Mnoho výrobců využívá právě možnosti řadit suroviny pod 1% jakkoli k vyvolání zdání většího obsahu účinných látek než ve skutečnosti. Když se zadíváme na shora uvedené složení v INCI, mohlo by se zdát, že obsahuje mnoho Měsíčková extraktu (Calendula Officinalis), leč zdání klame. Jestliže je extraktu pod 1%, Může být třeba složky Sodium Benzoate (benzoát sodný, konzervant) 0,9% a Měsíčková extraktu 0,01% a přesto se Může řadit před Sodium Benzoate. To pak vyvolá pocit většího obsahu extraktu než konzervantu.

V současné době Evropská unie eviduje něco přes 30 000 názvů a vyjmenovat je všechny je tedy nemožné. Na internetu je naleznete v databázi COSING na adrese http://ec.europa.eu/consumers/cosmetics/ COSING/, kde je i možnost vyhledávání podle názvu. Zatím jsou jen v anglickém jazyce. Obecně lze říci, že názvy přírodních složek se odvíjejí od jejich latinského názvu. Takže když se Podíváme na shora uvedené INCI tak Calendula Officinalis je latinsky měsíček lékařský. Citrus Aurantium Dulcis je latinsky pomeranč sladký. Můžeme tedy říci, že tento výrobek obsahuje výtažek z měsíčku a pomeranče.

U ostatních surovin je to již složitější. V kosmetice se používá celá řada Různé chemických sloučeniny, ať už přírodních nebe syntetických, jejichz INCI se odvíjí od jejich chemického složení. Na etiketě pak Můžete číst např .: Steareth-21, PEG-100 Stearate nebe Sodium stearyl Lactylate. Co si představit pod takovým nazveme je pro uživatele velmi Těžké. Existuje však Několik pravidel, jak rozeznat alespoň o jaký druh látky se jedná a podle toho pak usuzovat na původ surovin a jejich přírodnost.

Zde jsou:

1) Předpona PEG- nebe koncovka eth: PEG deriváty. Sloučeniny PolyEthylenGlykolu. Většinou syntetické emulgátory a stabilizátory. Příklad: PEG-100 Stearate, Steareth-21, Sodium Laureth Sulphate. PEG deriváty se v kosmetice používají velmi hojní. Jsou však v přírodě těžko rozložitelné a dodnes nejsou prokazatelně studie, co se s nimi v našem těle vlastně děje. Navíc se při jejich výrobě používají velmi jedovaté látky, které škodí životnímu prostředí.

2) Koncovka icone, nebe icon: deriváty silikonu. Syntetické silikonové oleje nebe silikonové emulgátory. Příklad: Dimethicone, Dimethicone Copolyol Silikonové oleje jsou oproti rostlinná nekonečně stabilní. Mají dobrou roztírtelnost a na pokožce Zanechávej hebký pocit. Jsou však v přírodě nerozložitelné a postupně zanášejí pokožku, která se tak stává citlivou a suchou.

3) Jedinými přírodními konzervanty, povolenými v Certifikované přírodní kosmetice a Certifikované BIO kosmetice jsou: - Sodium Benzoate, Benzoic Acid: benzoát sodný, kyselina benzoová jsou potravinářské konzervanty, v přírodě se vyskytuje např. v benzoová pryskyřice (Sturač Benzoin). - Potassium Sorbate: sorban draselný je potravinářský konzervant, v přírodě se vykytuje např. v nezralém ovoci. - Salicylic Acid, Sodium Salicylate: kyselina salicylová, salicylát sodný, v přírodě se vykytuje např. ve vrbové kure (Salix Alba). - Phenethyalcohol: fenylethylalkohol je vonná látka s konzervačními účinky, v přírodě se vykytuje např. v růžové silici. - Alkohol: alkohol, líh, konzervuje až od 20% obsahu, v přírodě je všeobecně rozšířený např. ve zkvašeném ovoci. Žádné jiné konzervační látky do přírodní kosmetiky povoleny nejsou.

Přes tento velmi jednoduchý filtr Neprojdete 90% veškeré tzv. přírodní kosmetiky na trhu.

zdroj: dolezite.sk

Sdílet tento článek

Líbí se Vám Pan Občan?


Co si o tom myslíte? komentujte! :)