Kopřivy - prospěšnost a recepty

Kopřiva je čarodějnou bylinou jarního období.

Přepadá vás pocit, že vítání jara a práce na zahrádce jsou nad vaše síly? V tom případě je kopřiva připravena vás probudit a dodat scházející energii. Čerstvé listy mladých vyrašených kopřiv se hodí pro přípravu salátů, můžete je připravit jako špenát, přidat do játrových knedlíčků nebo nasekat jen tak do uvařené polévky místo pažitky.

Kopřivy jsou bohaté na vitaminy C1, B2 a B6 a mnohé minerály, důležitým prvkem je obsažený chlorofyl, působící protizánětlivě. Za zmínku stojí kyselina mravenčí, octová a křemičitá, třísloviny a serotonin – známý hormon štěstí.

Sbírejte a sušte

Jako droga se sbírají z kopřiv především listy mladších kvetoucích rostlin do poloviny května, tedy v době, kdy rostliny nemají vysoký obsah dusičnanů. Listy se z lodyh sdrhují, což jde snadno, ovšem hrdinové bez rukavic brzy zapláčou – vybavte se rukavicemi pružnými, ale pevnými.

Listy se suší hned po sběru v tenké vrstvě ve stínu (neobrací se), nejlepší a rychlé sušení je v sušičce nastavené na šedesát stupňů Celsia. Zhnědlé nebo zčernalé listy svědčí o špatném sušení a nejsou vhodné do čajů a nálevů pro vnitřní použití.

Nestihnete-li sběr na jaře, sbírejte v červnu až září, při pozdním sběru vynechejte staré listy a rostliny rostoucí ve stínu – mají vyšší obsah dusičnanů. Najděte si ke sběru místa, která nejsou u silnic nebo na skládkách a rumištích, mohli byste si nasbírat spoustu nežádoucích chemikálií místo léčivých látek.

K čemu vám to bude?

Jarní očistná kúra, již představuje především čaj, trvá tři týdny. Tři šálky nálevu denně je maximum i pro lidi mladé a naprosto zdravé, starší a všichni ostatní by měli dávkování snížit. Pro děti do dvou let se kopřivový čaj nedoporučuje vůbec.

Příprava je jednoduchá: dvě zarovnané lžičky sušených listů kopřivy zalijte čtvrtlitrem vroucí vody a nechte deset minut louhovat. Poté sceďte a teplý či vlahý čaj pijte.

Trápí vás neduhy?

Nejen očistnou kúrou poslouží kopřiva. Dokáže vám pomoci zdolat některá nepříjemná onemocnění, v mnohých případech je i dobrou prevencí:

  • Vysoký krevní tlak umí kopřiva účinně snižovat, vhodné je užívat kopřivovou šťávu nebo tinkturu (čtvrt až jednu malou lžičku denně).
  • Při zánětech močových cest podporuje kopřiva odplavování bakterií způsobujících zánět, čaj je vhodný je i k preventivnímu využití.
  • Ledvinové kameny sama kopřiva nevyléčí, ale zabraňuje jejich vzniku.
  • Nedostatek železa a chudokrevnost postihuje často dívky v pubertě – denně jeden šálek kopřivového čaje je účinným prostředkem proti této poruše.
  • Premenstruační syndrom trápící mnohé ženy dokáže pravidelné pití šálku kopřivového čaje značně omezit.

Pro krásu

Mladé listy kopřiv můžete použít jako obličejové napářky pro mastnou pleť. Vašim vlasům prospěje oplachování kopřivovým nálevem, který získáte podobně jako čaj, jen množství spařované drogy bude o polovinu vyšší. Kopřivový šampon si patrně vyrábět nebudete, ale kvalitní bylinný šampon s kopřivou dodá vlasům jiskru a hebkost.

Kopřiva se doporučuje i jako prostředek k podpoře hubnutí, není ale příliš vhodná, protože odvádí z těla vodu. Pokud byste ji zkoušeli, zvyšte příjem tekutin. Při dlouhodobém užívání doplňujte organismu draslík, který kopřiva vyplavuje. Postačí vám k tomu banány a čerstvá zelenina.

Hodného nespálí…

Nevěřte tomu, a pokud se o kopřivy hodně popálíte, potřete postižená místa mátou, rozmarýnem nebo šťovíkem. Není-li po ruce nic takového, musíte vystačit s chladnou vodou a mýdlem.

Ale všechno zlé je prý pro něco dobré: šlehání kopřivami se doporučuje jako léčivá procedura proti ústřelu a ischiasu (jen na postižená místa!), proto popálení rukou berte jako preventivní kúru proti nemocem kloubů!

Tip - recept na kopřivový krém/polévku.

Suroviny - pro 4 osoby:

cca 150 g mladých kopřiv
2 cibule
8 menších brambor
2 stroužky česneku
pepř
sůl
kmín
olej
cca 1,7 l vody
sójová omáčka Shoyu bio (koupíte ve zdravé výživě)
smetanu (možno i rostlinná - např. mandlová)

Nejprve nasbíráme kopřivy. Použijeme jemné latexové rukavice a kopřivy stříháme přímo do mísy. Těch 150 g kopřiv je přibližně plná středně velká mísa o průměru 25 cm. Když máte víc času, klidně si kopřiv nasbírejte více - na sušení nebo na další dobroty. Ve sklepě nebo v lednici vydrží svěží i několik dní. A jdeme na loupání. Nejdřív cibule. Oloupeme, nakrájíme na půlměsíčky a dáme hned smažit na rozpálený olej. Než se cibule osmaží, spaříme kopřivy horkou vodou, nakrájíme na drobno. Necháme si stranou i tu vodu. Než se usmaží cibule, oloupeme a nakrájíme brambory, připravíme 2 stroužky česneku. Na cibuli, která se smaží, přidáme trošku soli, kmín, pepř, přidáme brambory a trochu je orestujeme. Tak za 1min zalijeme horkou vodou a necháme vařit. Za cca 10min, když už jsou brambory skoro uvařené, přidáme pokrájené kopřivy. Přidáváme je až teď kvůli tomu, aby se dlouho nevařily. Povaříme 2 minuty, odstavíme z vařiče a rozmixujeme. Dochutíme - namačkáme česnek, přidáme sójovou omáčku Shoyu, dle potřeby dosolíme a pro zjemníme dle chuti smetanou. Servírujeme posypané opraženým sezamem.
Dobrou chuť!
zdroje: blog.dotknise.czabecedazahrady.dama.cz
Sdílet tento článek

Líbí se Vám Pan Občan?


Co si o tom myslíte? komentujte! :)