Kysané zelí: Poklad na talíři i v kosmetice, ze kterého nepřiberete

thumbnail

Zaplatíte za ni pouze pár korun, je dostupná celoročně, v kuchyni ji využijete na desítky způsobů a Vánoce si bez ní ani jen neumíme představit. Řeč je o kysaném zelí, na kterou byste neměli zapomínat ani po zbytek roku.

Zejména na přelomu podzimu a zimy byste na pravidelnou konzumaci jednoho z nejzdravějších druhů zeleniny měli dbát. Pravděpodobnost, že se vám kysané zelí "preje" je přitom zcela minimální. Lze ji vařit, dusit, péct, restovat, kvasit a jíst i syrovou. Nejenže vás výborně osvěží, ale častokrát vám k jejímu dochucení postačí pouze sůl, kmín a kvalitní olej.

Surová zelí je mimořádně bohatá především na vitamin B12, který významně ovlivňuje činnost srdce, svalů a tvorbu kostí. Pokud se ale přece jen rozhodnete upravit ji dušením, nedělejte tak déle než 20 minut. V opačném případě může ztratit množství ze svých cenných vitamínů a minerálů.

Energetická bomba díky těmto vitamínem

Kysané zelí je doslova zdravím servírovaným na talíři a pro oslabený organismus představuje cennou zásobárna energie. Najdeme v ní zastoupeny všechny důležité vitaminy - vitamin C, B i A, vitamin D i vitamín K. Z minerálů se může pochlubit například draslíkem, vápníkem, hořčíkem, zinkem či železem. Kysané zelí obsahuje i enzymy, které mají na organismus antioxidační vliv a pomáhají ho regenerovat.

S čím vším vám pomůže?

Léčivé účinky kysaného zelí znali lidé již před více než 2000 lety av dnešní době - ​​na základě dlouhodobých výzkumů, není pochyb, že její možnosti zdravotního využití jsou ještě širší. Připomeňme si alespoň pár z nich. Kysané zelí:

posiluje srdce, cévy a imunitní systém
aktivizuje činnost žlučníku a jater
pročišťuje trávicí trakt a pomáhá bojovat proti zácpě
nastartuje metabolismus
snižuje hladinu špatného cholesterolu
pomáhá zachovat dobrý zrak
omlazuje organismus
kysaném zelí se připisuje schopnost bojovat proti rakovině a působit zároveň jako účinná prevence nádorových onemocnění
výborně ovlivňuje i kožní mykózy

Zelí i proti žaludečním vředům

Odborníci se domnívají, že aminokyselina glutamin, stejně jako podíl rozpustné vlákniny v ní, dodávají zelí sílu působit proti vředům. Glutamin zlepšuje prokrvení žaludku a posiluje výstelku trávicí soustavy, což proti výskytu vředů působí nejen preventivně, ale napomáhá i jejich rychlejšímu hojení. Vyzkoušejte sníst denně 2 hrnky syrového zelí nebo ji přidejte například do salátu, a to po dobu tří týdnů. Tato kúra vám od nepříjemných trávicích potíží výrazně uleví.

Uklidní nervy

Vysoký obsah vitamínů skupiny B a hořčíku působí jako balzám na nervy, někteří odborníci na výživu dokonce doporučují absolvovat tříměsíční kúru, denně konzumovat kysané zelí a podpořit tím léčbě depresivních stavů a ​​lepšího zvládání stresu.

Využijete ji i při zkrášlování

Kysané zelí vám pomůže zkrásní a být tak hvězdou (nejen) u štědrovečerním stole. Pokud vás trápí mdlé vlasy se sklonem k tvorbě lupů, jednou týdně vmasírujte šťávu z kysaného zelí při mytí do pokožky hlavy a nechte ji pět minut působit. Zápachu se nebojte. Po jejím opláchnutí a vysušení vlasů po něm nezůstane ani stopy.

Šťáva z kysaného zelí vám pomůže i při problémech s pletí. V případě, že si nevíte rady s akné nebo až s příliš mastnou pokožkou, vyzkoušejte zelnou šťávu. Potřete si jí obličej, nechte ji zaschnout a až poté důkladně smyjte. Výsledkem bude jasná a už na první pohled zdravější pleť, která vás okamžitě rozzáří.

zdroj: diva.aktuality.sk

Sdílet tento článek

Líbí se Vám Pan Občan?


Co si o tom myslíte? komentujte! :)