O citronech

thumbnail

Citrón, citrus, limon – zázračné ovoce

Citroník je nejrozšířenějším ovocem na zeměkouli. O rozšíření citrónů se zasložili především arabští obchodníci a tyto žluté plody používají lidé již více než 4000 k léčení řady zdravotních potíží, v kuchyni, v kosmetice a domácnosti.

Plody citroníku obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek: provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, vápník, hořčík, železo, sodík, draslík, mangan, měď, zinek, fosfor, síru, organické kyseliny (až 8% kyseliny citrónové)a proteiny.

Využití v medicíně

Citrón pro posílení imunity a proti pocení - u nás se citróny využívají hlavně v zimě k prevenci proti nachlazení a chřipkovým onemocněním. Naši jižní sousedé však doporučují zvýšenou konzumace vitamínů i v létě, protože citrusové plody ochlazují a chrání před nadměrným pocením.

Citrón proti horečce - smíchejte lžíci smetany s 8 kapkami citrónového oleje a rozřeďte jedním litem studené vody. Do roztoku namočte lněné plátno, vyždímejte a na pět minut oviňte kolem lýtek. Opakujte 3x.

Citrón proti průjmu - odo sklenice vody přidejte šťávu z 1 citronu. Rozdělte na pět dávek a běhěm dne vypijte.

Citrón na zánět dásní - po vyčištění zubů vyplachujte ústa vlažnou vodou, do které jste přidali šťávu z 1 citrónu.

Citrón proti depresím -v aromaterapii se používá při depresích a povzbuzování a zlepšování soustředění.

Citrón na hmyzí bodnutí - citrónovou šťávou potřete kůži po hmyzím štípnutí nebo včelím bodnutí, zabraňuje svědění.

Citrón na očistu jater a žlučníku - každé ráno na lačno 1,5 lžíce olivového panenského oleje, 1 lžíce šťávy z citrónu a poloviny lžíce včelího medu – nemíchejte a konzumujte postupně. Snídejte až po uplynutí cca 15 minut. Kůra se provádí u nemocných každoročně po dobu 5 měsíců, zdraví lidé provádějí tuto kůru jednou za 2 – 3 roky. Během této kůry je nutné držet dietu a vyloučit z jídelníčku smažené pokrmy, alkohol, kávu a některá masa.

Citrón na mozoly - mozoly obložte plátky citrónu, obvažte a nechte působit přes noc. Několikrát opakujte, dokud tvrdá kůže nezmizí.

Citrón na bolestivá místa a hojení ran - citrón můžeme přikládat na pohmožděniny svalů nebo použít při bolesti hlavy.

Bolest hlavy: Do šálku neslazené černé kávy přilijte šťávu z 1 citrónu a vypijte.

Bolesti v krku: Šťávu z 1 citrónu rozmíchejte ve 1/4 l vlažné vody a přidejte 1 lžíci soli. Směsí kloktejte 3 x denně po dobu a dvou dnů

Citrón na zastavení krvácení - pokud trpíte krvácením z nosu, vyzkoušejte vatové štětičky namočené do citrónové šťávy a jemně jimi poťukávejte vnitřní stranu nosu, dokud se krvácení nezastaví.

Citrón na pálení žáhy - poněkud zvláštní se může zdát skutečnost, že citrónová šťáva v organismu působí zásaditě a citrón neutralizuje nadměrnou produkci kyseliny solné v žaludku. Tím pádem může být i účinný pomocník při pálení žáhy.

Další léčivé účinky citrónu

  • Citrón v těle působí zásadotvorně, jeho pečením vznikají látky, které obsahují salyciláty, které jsou velmi účinné při léčení revmatických onemocněn.
  • Citrón vyplavuje z těla močovinu, to je právě důležité při onemocnění dnou a při celkovém překyselení organizmu, které je příčinou mnoha onemocnění.
  • Pektin obsažený v citrónech účinně snižuje hladinu cholesterolu v krvi, příznivě ovlivňuje trávení, podporuje činnost žlučníku a slinivky. Působí také proti vápenatění cév a má také účinek protisklerotický.
  • Albedo je vnitřní bílá pěnovitá slupka, která se užívá při chorobách srdce. Zlepšuje průtok krve cévami, působí proti alergiím, potlačují záněty a předchází zhoubnému bujení šedému očnímu zákalu.
  • V kůře citrónu se nachází éterický olej, který ničí bakteria a plísně.
  • Citróny pomáhají předcházet také rakovině a trombóze.

Využití v kosmetice

Akné a celulitida - převařením 1 litru vody, zchlazením na 37 stupňů a přidáním šťávy z 1 citrónu a 2 lžícemi medu získáte roztok, kterým 2 x denně potírejte místa postižená akné. Při zbavování se pomerančové kůže, zvané celulitida, si krom speciálního cvičení můžete pomoci masáží éterickým citrónovým olejem.

Suchá pleť - 1 lžíce tvarohu, jedno vejce, 1 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce jogurtu a šťáva z jednoho citrónu. Z vyjmenovaných surovin smícháme směs, kterou naneseme v silné vrstvě na suché ruce nebo drsné paty a necháme 15 minut působit. Pak opláchneme – pokožka se zklidní, promastí a vypne.

Regenerace vlasů - sícháme 2 žloutky, 1 lžíci medu a šťávu z jednoho citrónu. Kašičku vetřeme do vlhkých konečků vlasů a necháme 15 minut působit, pak opláchneme vodou. Směs zlepší kvalitu vlasů vysušených od slunce i vlasů narušených barvením. Vlasy budou po této kůře vláčné a lesklé.

Padání vlasů - vtírání citrónové šťávy do pokožky hlavy pomáhá při infekcích skalpu a padání vlasů.

Nehty - potírejte nehy kouskem citrónu pomáhá pokud máte záděry či bílé skvrny na nehtech. Pomáhá také proti lámavosti nehtů (nedostatku zinku a vápníku v organismu).

Využití v domácnosti

Pachy - pachy z mikrovlnky zlikvidujeme s pomocí citronu. Ten nakrájíme na plátky, dáme do vhodné misky s trochou vody a zapneme na silnější výkon. Po pár minutách nám citron mikrovlnku pěkně provoní.

Příbory, které používáme ke konzumaci ryb a také nádoby, ve kterých rybí pokrmy připravujeme a kuchyňská prkénka snadno vsáknou rybí pach. K jeho odstranění potřeme věci kolečkem citrónu a zápach rybiny zmizí.

Skvrny a usazeniny - mrkev při strouhání často barví a pouští šťávu. Čerstvě rozkrojeným citronem si pomůžeme od skvrn na rukou.

Z umyvadla se lehce odstraní stopy vodního kamene, mýdla a dalších usazenin pomoci citrónu. Můžeme vše vyčistit i vymačkaným citrónem, ve kterém vždycky zůstana ještě trochu šťávy.

Využití v kuchyni

Kůra - je tak cenná jako koření. Dává pokrmům pikantní příchuť.

Šťáva - citronová šťáva upravená v horkou nebo studenou limonádu je občerstvujícím i zdravým nápojem. Citronové šťávy užíváme místo octa, chceme-li, aby některý pokrm měl zvláště dobrou chuť. Citronová šťáva někdy napraví chuť celého pokrmu. Citronová omáčka, ať už obyčejná k masu, nebo jako

majonéza, uspokojí největšího labužníka. Šťáva do čaje osvěžuje. Šťáva nakapaná na rybu je pochoutkou. Plátky citronu zdobí nejvkusněji pokrmy.

Recepty - citronové nákypy, pudingy, různé krémy patří mezi největší pochoutky kuchyně. V Anglii se nazývá citronový puding králem pudingů. Využitkujme toto cenné ovoce, které je nejen chutné, ale i zdravé.

Citronový nákyp - umícháme 14 dkg másla, 7 žloutků, 14 dkg cukru, z jednoho citronu šťávu a kůru jemně sekanou. Když je vše dobře umícháno, dáme na plotnu a mícháme tím tak dlouho, až je to husté. Hmotu dáme stranou a mícháme, až těsto úplně vychladne. Pak ušleháme ze 7 bílků sníh a vmícháme do něho lehce 2 dkg mouky. vymastíme formu a hmotu v ní půl hodiny v páře vaříme. K nákypu podáváme šťávu.

Citronový dort -  utřeme 14 dkg másla a 14 dkg cukru, přidáme3 žloutky, 14 dkg loupaných mletých mandlí, 7 dkg citronátu, 2 dkg strouhané žemle skropené rumem, a ušleháme ze 3 bílků tuhý sníh. Těsto se pečeme ve vymaštěné formě. Upečený dort se rozkrojíme, namažeme zavařeninou, složíme, polijeme citronovou želatinou a ozdobíme plátky citrony.

Huspenina citronová - přecedíme šťávu z 10ti citronů. Přidáme do ní 1/2 litru bílého vína, kousek citronové kůry a tolik cukru, aby šťáva byla sladká. Pak ji necháme svařit. V jiné nádobě se rozpustíme v trošce vody 7 lístků želatiny. Svařenou šťávu smícháme se želatinou a vyčisťíme sněhem ze 2 bílků. Dáme na plotnu a dobře šleháme, až se tekutina začne vařit. Pak můžeme dát huspeninu do trouby srazit, aby byla průhledná. Rosol přecedíme skrz ubrousek. Když překape, je úplně čistý. Formu namočíme ve studené vodě, postavíme do ledu, dáme do ní trochu rosolu a necháme ztuhnout. Na tuto vrstvu srovnáme zavařené ovoce. Do překapané šťávy můžeme přidat  pomerančovou šťávu, aby barva rosolu byla různá. Jedna vrstva rosolu je pak bílá, druhá žlutá od pomerančové šťávy. Huspeninu necháme delší dobu tuhnout. Pak ji okrášlíme lístky pomerančů a zavařeným ovocem.

Rady a tipy

  • Sníh z bílků snáze ušleháme do tuha, když použijeme bílky pokojové teploty a před šleháním přidáme špetku cukru a několik kapek citrónové šťávy.
  • Ovoce pokrájené do ovocného salátu neztratí svoji barvu ani neztmavne, když je pokapeme citrónovou šťávou. A navíc salát získá přikyselením pikantnější chuť.
  • Při vaření zeleniny přidáme do vody kapku citrónové šťávy a máme jistotu, že zelenina zůstane pěkně bílá. Metoda se osvědčila hlavně při vaření celeru a květáku.
  • Aby nezčernal salám tam, kde jsme z něho kousek odkrojili, přiložíme na řez slabý plátek citrónu. Salám neztmavne a také neoschne.

zdroj: zazracnacitronovakura.cz

 

Sdílet tento článek

Líbí se Vám Pan Občan?


Co si o tom myslíte? komentujte! :)