Palmový olej, co je vůbec zač?

thumbnail

Již delší dobu sleduji bouřlivé diskuze, věnované této etické otázce, podporující nejčistší zájem o co nejpřirozenější stabilitu planety. Člověk je ve své podstatě nevědomý, neboť během hrstky těch několika dní, po které obývá Zem, pojme pouhý zlomek cenného know how, kterým disponuje naše moudrá příroda. To je samozřejmě v pořádku, nelze pojmout veškeré dění světa, jakmile se však začneme zajímat hlouběji, alespoň o zcela základní věci, naše obzory se doširoka roztáhnou a na povrch vyplouvají otázky, které mnohdy stěží přinášejí rozumnou odpověď. Pojďme si tedy blíže přiblížit, proč je toto ožehavé téma palmového oleje tolik propírané.

Na úvod bych ráda zdůraznila, neboť vím, že celá řada z nás, mnohdy neúmyslně, zaměňuje pojmy palmový a kokosový olej, uveďme tedy vše na pravou míru.

Palmový olej získáváme z oplodí palmy olejné, ne přímo z plodu, jako je tomu u oleje kokosového. Rovněž i zdroj oleje se liší, palmový olej přísluší palmě olejné, olej kokosový pak palmě kokosové. Jedná se tedy o dvě zcela odlišné dřeviny. Pominu-li nyní etický aspekt a dostanu-li se rovnou k nutričnímu jádru, už zde, až na vysoký bod zakouření, neshledávám nic, co by svým složením lahodilo tělu. Palmový olej, ve své podstatě směs nasycených mastných kyselin dlouhého řetězce, známých také pod zkratkou LCFA, přispívá k rozvoji metabolického syndromu, vzniku aterosklerotických pásů, obezity, vyšších hodnot LDL cholesterolu a v neposlední řadě také kardiovaskulárních poruch, které jdou ruku v ruce s výše zmíněným. Možná si právě pro sebe říkáte: „Žádný strach, namísto oleje palmového, upřednostňuji olivový či lněný.“

Nicméně, zákeřnost palmového oleje spočívá v tom, že jej nacházíme ve zcela běžných výrobcích denního užití. A bohužel, mnohdy se nejedná pouze o výrobky potravinářské, ale také kosmetické. Vraťme se však zpátky k potravinářství. Palmový olej nacházíme ponejvíce v produktech, jako jsou sušenky, zmrzliny, pokrmové tuky (Rama, Stella, Flora, Perla), Nutella, lentilky, Toffifee, některé čokolády společnosti Lindt, téměř všechny cukrovinky společnosti Orion, Opávia, Sedita (taktéž i v jejich diabetických výrobcích, které by nasycených mastných kyselin měly být prosty), dále Nestlé, hlavně tedy v jejich sladkostech a dětmi milovaných cereáliích. Pozor také na značky velkých potravinářských řetězců, jako je Billa (Clever), Kaufland (jejich pověstné červené K na bílém poli), ušetřena nezůstala ani Marlenka, vyráběná dle přesných staroarménských receptur, kterou pak věrně kopíruje český Medovník.

Nepochválím ani Vitanu, téměř ve všech jejich instantních výrobcích se palmový tuk nachází. A co Knorr? Prima pauza? Opět stejná písnička. Čínské polévky, bujóny, mnohé listové těsto, dokonce i Nutrilon, paštiky či šlehačka ve spreji. Pečivo, které z rána namáčíme do kávy. To vše. Ruku na srdce, museli bychom se živit čistě vitariánsky, abychom do této olejové mašinérie nepřispěli jedinou kapkou. A to ve zdejších podmínkách, není dost dobře možné.

Proč je tedy palmový olej potravinářskými firmami takto hojně vyhledáván?

Odpověď je jednoduchá a vlastně, tolik předvídatelná. Litr palmového oleje pořídíte již za cenu kolem 40 korun. 250 g průměrného másla pak za 35,-. Nyní si porovnejte cenový rozdíl a čtěte dále. Celá řada menších, ale také větších potravinářských firem si z palmového oleje udělala doslova byznys. Co však běžně se stravující zákazník? Za jednotlivé výrobky zaplatí víc a to hned dvakrát, penězi a zdravím. Přitom, ona cena, i za předpokladu, že firma využívá levnějších surovin, pro koncového zákazníka zůstává stejná, benefit je pouze v maržích jednotlivých společností, které na palmový olej kývly a doslova z něj profitují. Vždyť jenom do Česka se každoročně přiváží zhruba 30 000 tun palmového oleje.

Palmový olej a etická stránka věci

V čem je to celé, kromě nutričního prázdna, tak vratké a zrádné?
Jak přibližují stránky www.stoppalmovemuoleji.cz, palma olejná, tedy hlavní zdroj palmového oleje, profituje v oblastech teplého a vlhkého klimatu, do kterých spadají životadárné dešťové pralesy. Kromě dárců nezbytného kyslíku, platí za největší a nejmoudřejší lékárnu světa, domov nejrozmanitějších rostlin a živočichů s endemitickým výskytem… Kdybychom směli zpeněžit kyslík a obchodovat s ním, jakožto významnou komoditou, původní ekosystém by zachoval svůj ráz a nebyl by mýcen na svůj úkor. Namísto toho se vysazují palmy, kdy více než polovina takto nově zalesněného porostu, vzniká na úkor původního pralesu. Zároveň mizí nepohodlné druhy fauny, libující si v okusování palem, jakožto jediného zdroje své nynější obživy. Další pak hynou v nekonečných požárech, které ničí jejich přirozený domov. Jiné se pro změnu neadaptují, za což rovněž platí cenou nejvyšší.

Zamyslíme-li se nad zbytečností jednotlivých potravin, jako je přemíra smažených lahůdek, zmrzlin, instantních výrobků atd., brzy nám dochází, že podporují jen uměle vytvořený konzum, jenž postrádá hlubší smysl a význam.

Zde pak seznam několika firem, které se vymanily z područí palmového oleje: Emco, Country Life, Lifefood, Sonnentor, Wolfberry, Nutrifree, Virde, Damodara, Nominal a další...

Volba je na každém z nás.

zdroj: celostnimedicina.cz

 

Sdílet tento článek

Líbí se Vám Pan Občan?


Co si o tom myslíte? komentujte! :)