Pampeliškový med

thumbnail

Věděli jste, že pampeliška patří mezi zeleninu nejbohatší na živiny na celém světě? Namísto pletení věnečků využijte pampelišku plnohodnotnější a udělejte si z ní pampeliškový med, který můžete použít do čaje nebo na ochucení některých jídel.

Čím je pampeliška taková výjimečná?

Pampelišky jsou bohaté na vápník, který je nezbytný pro růst a zpevnění kostí a na antioxidanty - jako vitamin C a luteolin - které chrání kosti před poškozením v důsledku přibývání věku a zajišťují správné fungování jater. Tyto látky také snižují hladinu rakovinotvorných složek, čímž se snižuje celkové riziko onemocnění rakoviny. Zároveň se tím detoxikuje celé lidské tělo, díky čemuž se chrání organismus před vývojem různých typů nádorů.
Významné je i pampeliškové "mléko", které je užitečné při léčbě kožních chorob vyvolaných mikrobiálními nebo mykotickými infekcemi. Může se použít i na ekzémy nebo jiné kožní záležitosti bez obav, že by došlo k nějakým negativním reakcím.
Pampeliška má mnoho dalších účinků na naše tělo, přečtěte si: Žádná plevel, pampeliška patří k nejzdravějším potravinám

Udělejte si pampeliškový med - rychle a jednoduše

V závislosti na krystalizace může mít pampeliškový med sytě žlutou nebo tmavší barvu, přičemž žárově žlutý odstín signalizuje vyšší čistotu. Obecně však samotné zbarvení neurčuje kvalitu medu. Med má výraznou ostrou vůni, která koresponduje s aroma květu a tím se i jeho chuť značně odlišuje od klasického včelího medu, na který je každý zvyklý.

Potřebné suroviny:

400 - 500 ks květů pampelišky
2 ks citronů
1 ks pomeranče (není nutné)
1,5 - 2 litry vody (v závislosti na počtu květů)
1 kg krystalového cukru (v případě, že děláme v 2l vody tak více cukru)

Postup:

Pampeliškový med s čajem
Od květů pampelišky poodtrhávame stopky (ty zahodíme), květiny omyjeme a vložíme do hrnce. Následně do něj dáme i nakrájené plátky citronů a pomeranče. Celé to zalijeme vodou, položíme na sporák a necháme sevřít. Po sevření dáme hrnec pryč ze sporáku a celou směs necháme odstát na příštích 24 hodin. Po skončeném hodinách přecedíme směs přes gázu, čímž dostaneme průzračnou (dozlatova zbarvenou) tekutinu. Do ní přidáme zvolené množství cukru, promícháme a dáme vařit zhruba na hodinu, hodinu a půl. Vaříme na mírném ohni tak, aby med stále vřelý, ale zároveň, aby nám z hrnce nevykypí. Po uvaření (když už vidíme, že tuhne) nabereme med do skleněných pohárů, ty uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru, dokud náš výtvor nevychladne.
Přečtěte si: Med a zdravá výživa
Vzhůru do přípravy a dobrou chuť!

zdroj: zdravie.sk

Sdílet tento článek

Líbí se Vám Pan Občan?


Co si o tom myslíte? komentujte! :)