Sůl nad zlato...aneb rozdíl mezi rafinovanou a nerafinovanou solí

thumbnail

Sůl je přece sůl, není pravda? Bohužel pravda je tomuto tvrzení na hony vzdálená. Dnes si vysvětlíme, jaký je rozdíl mezi rafinovanou a nerafinovanou solí a jaký dopad má rafinace soli nejen na její kvalitu, ale hlavně na náš organismus.

Nerafinovaná sůl je taková sůl, kterou naleznete ve volné přírodě. Je to taková sůl, která nebyla žádným zůsobem upravena technologickými procesy. Nerafinovaná sůl obsahuje velké množství minerálů a stopových prvků, které jsou mimořádně důležité pro lidské tělo. Tak například nerafinovaná mořská sůl (třeba keltská sůl, těžená poblíž severozápadního pobřeží Francie) v sobě obsahuje kolem 80 (!!!) různých minerálů a stopových prvků. Jsou to organické přírodní prvky nezbytné pro život buněk.

Rafinovaná sůl je taková, která byla technologicky upravena do podoby, kterou 99% z vás konzmuje. Taková sůl obsahuje pouze dva hlavní prvky: sodík a chlór.

Rafinace soli

Většina komerčně prodávaných solí je získávána z koncentrovaného solného roztoku, solanky. Předtím, než se z roztoku odpaří voda, používají se různé chemické látky (mezi nimi třeba kyselina sírová či chlor) k odstranění většiny obsažených minerálních látek. Proč? Tyto minerály se prodávají pro další použití v jiných oblastech průmyslu. Celá věc je o to víc paradoxní, protože tyto minerální látky jsou dokonce nazývány "nečistotami" v soli.

V dalším kroku dochází k odpaření vody, což probíhá za vysokého tlaku a teploty, aby se proces urychlil. Tím však dojde k narušení molekulární struktury soli, resp. toho, co ze soli po použití chemikálií zbylo. Nakonec je provedeno konečné dosušení a tato tzv. "sůl" je připravena k expedici.

Sůl může dále obsahovat zákonem povolená množství protispékavých a konzervačních látek. Žádná z těchto látek není organická a žádná není pro organismus přínosná. Ke stabilizaci jódu v soli se někdy také používá dextróza, tedy rafinovaný cukr.

Dalším paradoxem je to, že se hovoří o čistotě soli, která je u běžných druhů na pultech 99,7-99,95%. Tato "čistota" v praxi označuje procento obsahu sodíku a chloru. Všechny ostatní "nečistoty", včetně pro život nezbytných minerálů a stopových prvků, byly odstraněny při procesu rafinace.

Nezbývá než ocenit a poděkovat našim průmyslníkům...

Proč se sůl vlastně rafinuje?

Dobrá otázka...existují čtyři důvody:

  1. Rafinovaná sůl, chemicky vyčištěná a zbavená všech "nečistot", je samozřejmě neživý produkt. Je to hmota, která našemu tělu a našim buňkám nepřináší žádnou hodnotu, pouze to, že ji musí metabolismus zpracovat a vyloučit. Taková sůl však vydrží na pultech týdny, měsíce, roky...prakticky navždy. Dlouhá trvanlivost je samozřejmě pro výrobce a jejich zisky výhodná.
  2. Výrobci věří, že rafinovaná sůl je bělejší a tedy "hezčí" a bude se lépe prodávat. Což je samozřejmě do jisté míry pravda, "oko kupuje" a průmysl tak vychází vstříc vám, spotřebitelům. Pro dosažení "zářivě bílé" barvy se někdy dokonce používají průmyslová bělidla.
  3. Pokud je sůl těžena ze znečištěných moří, rafinací můžou být odstraněny toxické látky v soli obsažené.
  4. Rafinovaná sůl se obohacuje jódem, který je důležitý pro správné fungování štítné žlázy. Tento fakt výrobci vhodně propagují na obalech svých solí, kde v mnoha případech najdete větu např. "Mořská sůl obohacená jódem". Bohužel se jedná o anorganický jód, který biochemicky tělu nepomáhá (naopak škodí), jeho množství je beztak nedostatečné a chcete-li zachovat svoji štítnou žlázu "v kondici", musíte jej dodávat i z jiných organických zdrojů (např. kopřiva, mořské řasy aj.).

Nerafinovaná sůl

To je sůl, kterou je třeba používat. Nerafinovaná sůl obsahuje prakticky veškeré minerály a stopové prvky, které naše buňky potřebují. Příroda ví, co dělá. Všechny tyto látky jsou organické a jejich množství a vzájemné poměry jsou přesně takové, jaké náš metabolismus potřebuje. Nerafinovaná sůl nebyla zpracována pomocí mnoha strojů a zbytečných technologií. Při její výrobě nebyly použity škodlivé chemikálie a nebyla ničím obohacena.

Co na to naše tělo?

Kyselost a zásaditost - pH faktor

Jak jsme uvedli výše, nerafinovaná sůl obsahuje několik desítek organických látek. Naproti tomu sůl rafinovaná obsahuje sodík, chlor a toxické přídavné látky. Je známá věc, že vitamíny a minerály pracují vždy v týmu. Ke správnému vstřebávání a zpracování jednoho minerálu jsou potřeba další, v jistých poměrech a koncentracích. Tento mechanismus se vytvářel po tisíce a tisíce let a naše buňky a organismus si na to po tisíce let zvykaly a přizpůsobovaly se. Rafinovanou sůl "zná" naše tělo pár desítek let a v této podobě ji neumí využít a obsažený sodík, chlor a samozřejmě anorganické sloučeniny neumí využít.

Rafinovanou sůl osobně řadím mezi další "pomalé zabijáky". Samozřejmě osolením jednoho jídla se nic nestane. Dlouhodobé užívání rafinované soli však přispívá k oslabené imunitního systému, vzniku a trvání chronických onemocnění a k zakyselení organismu. Navíc spotřeba soli (v ČR obzvláště) je enormní. Chudáci lidské buňky...

Lidské tělo musí být v tzv. acidobazické rovnováze. Tedy pH organismu (krev, moč) musí být neutrální, resp. mírně zásadité (asi 7,2). Dlouhodobě překyselený organismus je příčinou mnoha chronických a degenerativních onemocnění, mezi něž patří artróza, rakovina, osteoporóza, makulární degenerace, šedý zákal, bakteriální infekce, hormonální nerovnováha (hypo nebo hyper funkce žláz s vnitřní sekrecí), atd. atd.

Je zcela logické, že strava kterou konzumujeme se na tomto vnitřním prostředí těla podílí jako faktor číslo 1. Neživá strava, devitalizovaná, tedy zbavená organických výživných látek, vitamínů, minerálů a enzymů, tělo zakyseluje. A právě minerály jsou jedny z nejdůležitějších pro odstranění této kyselosti, tedy pro alkalizaci těla.

Já ale používám mořskou sůl...

Tuto větu slyším často od svých klientů. Já používám mořskou sůl, nebo himalájskou sůl, nebo jinou sůl. Jsou samozřejmě různé zdroje, ze kterých se sůl získává (z moře, z určitých oblastí, Himalájí, apod.). Podle toho se může do jisté míry lišit množství a složení minerálů, obsažených v soli.

Solte jedině nerafinovanou solí!

Podstatné je ale to, aby sůl byla NERAFINOVANÁ. Já preferuji takovou sůl, na které je to napsáno. Možná že i "himalájská" sůl nebyla rafinovaná, ale pokud to na ní není napsané, nemám jistotu. Já tuto jistotu preferuji a to samé doporučuji i Vám - volte takovou sůl, o které s jistotou víte, že je nerafinovaná. Zakoupit se dá v bio prodejnách, resp. prodejnách se zdravou výživou, nebo na internetu (zadejte termín nerafinovaná sůl do vyhledávače).

Solte přiměřeně, ani moc ani málo. Jak přílišné, tak i nedostatečné solení škodí. V restauracích si nechávejte připravovat jídla nesolená a v případě potřeby si dosolte svojí vlastní solí.

Udělejte tento krok HNED, vyměňte rafinovanou sůl za nerafinovanou. Uděláte tak velký krok pro své celkové zdraví.

zdroj: detoxy.cz

Sdílet tento článek

Líbí se Vám Pan Občan?


Co si o tom myslíte? komentujte! :)