Supermarket Albert bojuje s dětskou obezitou. Učí děti, co je zdravá snídaně nebo že v cole je moc cukru

thumbnail

V programu Zdravá pětka děti ochutnávají zeleninu naslepo, vytvářejí obrázky z ovoce či sestavují zdravé snídaně.
Prostřednictvím tohoto projektu se lektoři snaží dětem ukázat, že je možné jíst zdravě a zároveň si pochutnat.
Programu se každý školní rok zúčastní přes šedesát tisíc dětí z mateřských a základních škol v celé republice.

Mladá usměvavá lektorka v kuchařské čepici a zástěře nejprve děti v třídě na základní škole Bratří Venclíků v Praze rozdělí do skupinek. Celá přednáška se povede v soutěžním duchu, děti za správné odpovědi sbírají body a skupinka, která jich bude mít na konci nejvíce, dostane malou odměnu. Když se děti usadí, začíná se ptát. "Kdo z vás pozná, jaká zelenina je na tomhle obrázku? A kdopak z vás ví, jaký je rozdíl mezi bílou a celozrnnou moukou?"

Program Zdravá pětka, který ukazuje dětem, jak zdravě jíst, spustil supermarket Albert před deseti lety. Je to přitom akce velkého rozsahu: jen loni navštívili lektoři 648 mateřských a základních škol v celé České republice a během více než tří tisíc lekcí proškolili 60 tisíc dětí. "Navíc jsme získali akreditaci ministerstva školství a můžeme proškolovat pedagogy. Ti si pak poznatky z našeho semináře začlení do své výuky v rozsahu, který uznají sami za vhodný," plánuje Eva Nepokojová, koordinátorka programu Zdravá pětka, který je financovaný prostřednictvím Nadačního fondu Albert.

Při některých otázkách je ve třídě les zvednutých rukou, někdy musí ale lektorka napovídat. Nejzapeklitější otázkou první části přednášky je, kolik cukru obsahuje litr a půl koly. Malí žáčci tipují, ale ani zdaleka se nepřibližují pravdě. Po zjištění, že kola obsahuje přes třicet kostek cukru to třídou jen zahučí. Lektorka ukazuje igelitový pytlík, ve kterém má odpočítaný stejný počet kostek cukru.

Abyste všechen ten cukr spálili, museli byste po vypití koly hodinu a půl běhat kolem domu," říká přednášející studentka pedagogiky Valérie Šámalová do pléna. "Jsem z toho hodně překvapená, to jsem vůbec nevěděla, že je kola tak sladká, diví se Petra, jedna z žákyň. "Kola mi chutná, ale budu jí určitě pít míň", dodává.

V další části hodiny si lektorka zve z každé skupinky jednoho zástupce a toho nechává ochutnávat se zavřenýma očima ovoce a zeleninu, kterou má připravenou v krabičce. Ovoce děti poznají celkem rychle, ale se zeleninou mají zpočátku problémy. Nakonec ale všichni poznají, co ochutnávali. Jídlo se v další fázi hodiny stává stavebnicí, kdy z něj děti vyrábějí různé obrázky či útvary.

Poslední část pak patří sestavování ideální snídaně. Děti dostanou konkrétní počet bodů a mají za ně nakoupit snídani. Potraviny mají také různé bodové hodnoty. Kromě toho, že Valérie Šámalová dětem říká, jak je která zelenina prospěšná, také s dětmi probírá jejich sestavené snídaně a vysvětluje jim, kde dělají stravovací chyby.

Pro druhý stupeň základních škol vypadá hodina Zdravé pětky trochu jinak. "Tam lektorky s dětmi vymýšlejí recepty z konkrétních potravin, učí se počítat náklady, poznat kvalitní suroviny a vařit beze zbytků," pokračuje Nepokojová z nadačního fondu.

Školením pro pedagogy, které nadační fond pořádá, prošla například Nikola Plocková ze základní školy Václava Havla v Poděbradech. Hlavní náplní byly přednášky o zdravé výživě a didaktické návody a náměty pro praktické využití jak v práci ve skupině, tak i v individuální práci se žáky. "Nejvíce mě oslovila přednáška Pavla Suchánka - Výživová doporučení a strategie prevence obezity. Myslím, že velkým přínosem pro moji budoucí práci se žáky v této oblasti byly i praktické ukázky s představenými náměty a didaktickými pomůckami."

Zdravá pětka bude i v Olivově dětské léčebně

O absolvování školení vážně uvažují i v Olivově dětské léčebně, kde se aktuálně kromě respiračních chorob zaměřují i na obezitu. "Podobné vzdělávání v Olivovně už děláme pro naše klienty v průběhu redukčního pětitýdenního pobytu. Program bychom si chtěli vést sami, abychom jej mohli přizpůsobit našim podmínkám," říká nutriční terapeutka z dětské léčebny, Petra Fialová.

Podle průzkumu VZP trpí nadváhou či obezitou v České republice dvacet až třicet procent dětí. Pětina se také jednou týdně stravuje ve fastfoodech. Čtvrtina dětí jí nejraději hamburgery, párek v rohlíku, brambůrky a sladkosti a přes padesát procent školáků dává přednost slazeným nápojům.

Podle Petry Fialové z Olivovy léčebny může obézní dítě za pětitýdenní pobyt zhubnout o pět až deset procent z původní tělesné hmotnosti. Například 130 kilogramů vážící dítě zhubne 6,5-13 kilogramů a 48kilogramové dítě zhubne od 2,4-4,8 kilogramů. "Důležité je ovšem po pobytu v úsilí pokračovat a k tomuto účelu jsme zřídili nutriční poradnu pro děti a část našich klientů pokračuje dále i ambulantně. Zde můžeme navázat i na ovlivnění širší rodiny dítěte a pomoci jim v jejich snaze váhu udržet," uzavírá Fialová.

Programů, které se snaží bojovat proti obezitě dětí, fungují v České republice desítky. Dalším známým projektem je S dětmi proti obezitě, který spolufinancuje Ministerstvo zdravotnictví.

zdroj: life.ihned.cz

Sdílet tento článek

Líbí se Vám Pan Občan?


Co si o tom myslíte? komentujte! :)